Contentmanagementsysteem

Een content-beheersysteem of contentmanagementsysteem is een softwaretoepassing, die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren (contentmanagement). Als afkorting wordt ook wel CMS gebruikt, naar het Engelse content management system (inhoudbeheersysteem).

Een CMS bestaat ten minste uit de volgende onderdelen:

  • een administratiemodule, waar gegevens kunnen worden ingevoerd, verwijderd of aangepast.
  • een database (MySQL) voor de opslag van de gegevens.
  • een presentatiemodule, waar de ingevoerde gegevens door bezoekers kunnen worden bekeken.

Voor wie is een CMS bedoeld?

Een CMS is een ideaal hulpmiddel voor mensen en instellingen die graag een eigen website willen beheren, zonder dat daarvoor technische kennis vereist is, en zonder dat voor elke wijziging de webdesigner ingeschakeld moet worden.
En ook al is die technische kennis wel aanwezig, met een CMS is het beheren van een site veel eenvoudiger, dus sneller, dus goedkoper en prettiger.

Wat zijn de voordelen van een CMS, t.o.v. andere oplossingen zoals DreamWeaver en FrontPage?

Pakketten zoals DreamWeaver en FrontPage worden gebruikt voor het ontwerp van een website. Ze zijn daardoor vaak over-complex voor het simpel bijhouden van de content van een site.
Met een CMS, zoals dit, zijn ontwerp en content strikt gescheiden. Een CMS is dan ook speciaal gemaakt voor content-beheer, zonder de gebruiker "lastig te vallen" met zaken die enkel voor het ontwerp van de site bedoeld zijn.

www.zweb.be | webdesign CtrlZ | © CtrlZ 2012