Vormgeving van je website

Webdesign maakt of breekt een website. Een slecht ontworpen website jaagt bezoekers direct weg. Maar hoe verzorg je een goede vormgeving als je geen professionele designer bent?

Met de juiste combinatie van onderstaande punten, heb je een goede basis:

  1. Rustig kleurgebruik
  2. Consequent gebruik van lettertype en -grootte
  3. Goed logo / mooie foto
  4. Duidelijke navigatie

1 Rustig kleurgebruik
Een website draait in essentie om informatie. Of je nu veel of weinig informatie aanbiedt, de bezoeker moet hier eenvoudig kennis van kunnen nemen. Door teveel kleuren door elkaar te gebruiken, creëer je een onrustig beeld.

Probeer dit eens:

  • Kies voor de achergrond en de tekst 2 duidelijke kleuren met voldoende contrast. Bijvoorbeeld donkergrijs en wit.
  • Kies nu 1 expressieve "steunkleur" om accenten aan te geven, dit kan bijvoorbeeld knalgroen zijn.

De hoofdkleuren gebruik je door je hele website. De steunkleur (gebruik er eventueel 2, maar niet mee) gebruik je voor links, titels, menu's, etc.

2 Lettertype en -grootte

Voor lettertypes geldt in grote lijnen hetzelfde als voor kleuren: houdt het duidelijk.

Gebruik dus voor al je teksten hetzelfde lettertype, om een duidelijke samenhang te bewerkstelligen. Titels en menuitems kun je in een ander lettertype weergeven, om het speciale karakter van deze onderdelen te benadrukken.

Tot slot nog een technische tip:

Lettertypes op websites worden niet op alle website hetzelfde getoond. Als een bezoeker van je website het gebruikte lettertype zelf niet op zijn/haar computer heeft geïnstalleerd, wordt een ander lettertype op het scherm weergegeven. Probeer dus gebruik te maken van algemeen gangbare lettertypes als Arial, Verdana, Tahoma, etc.

3 Goed logo / mooie foto

Een mooi logo of een goede foto boven je website kan je hele website in één keer naar een hoger niveau tillen (andersom geldt ook natuurlijk).

Heb je een groot scherm, bedenk dan dat niet iedereen je website zo groot in beeld krijgt. Maak de afbeelding boven je website dus niet te hoog, zo voorkom je dat je bezoekers teveel moeten scrollen om de werkelijk inhoud van je website te kunnen lezen.
 

4 Duidelijke navigatie

Er zijn 2 (schijnbaar tegenstrijdige) regels voor websites:

  • Hoe minder klikken hoe beter
  • Maak pagina's niet te lang

De optimale combinatie is dan ook:

  • Duidelijke navigatie
  • Korte, bondige teksten

Door een duidelijke navigatie zorg je ervoor dat een bezoeker al voor het klikken weet waar hij/zij terecht gaat komen.

Om de navigatie helder te houden, zorg je voor een logische opbouw van je menu's. Zet gerelateerde items bij elkaar en belangrijke onderdelen bovenaan.

www.zweb.be | webdesign CtrlZ | © CtrlZ 2012